installation proposal

WHITENING THE BLACK BOX

The mechanism of progression

The installation is conceived as a direct demonstration of that fundamental process whereby architectural mechanism is modulated by context and place to produce a work with emotive effect. It consists of a sequence of carefully darkened spaces with clearly demarcated thresholds through which the visitor will move, interacting with the installation and its context in a precisely modulated fashion.

Namibia’s distinctive context is transposed as an abstract graphic – a large-scale landscape (7.8×3.3m) by renowned photographer Paul van Schalkwyk – which acts as the focal point of the installation and the rallying point for the spaces through which the observer moves.

The tectonic or constructed component functions as a Black Box through which the user or observer moves in order to experience the exhibit. It is dimensioned, constrained, detailed and manipulated as necessary to offer an architectural narrative to the observer as she progresses through it and the encounter evolves. It also has a strong presence as a thing in its own right, an architectural object juxtaposed against the encompassing situation.

Barely visible sketches by staff members are printed onto the interior wall surfaces of the assembly as further expression of the manner in which the architectural process responds to the problems posed by programme and context.

The progression through the box is thus from anticipation to experience, from here to there, from this to more of it, from ignorance to perception. It is symbolised and expressed in the advancement from shadow to light and the resulting interaction between observer, the built artefact, immediacy of place and the graphic representation of the distant Namibian context.

image1

Figure 1: Proposed plan of black box installation

image2

Figure 2: Artist impression of longitudinal elevation of black box

Entrance:
The approaching observer is introduced to the black box from the adjacent room, inviting her to enter and explore. The floor ramps up, the ceiling slopes down and the angled blue sidewall narrows the space, all heightening the sense of perspective. This sensation of increased distance is further enhanced by a series of light slivers projecting across the dark ramp at decreasing intervals and up against the angled wall at the end of the ramp, inviting the observer to proceed along the route to investigate the source.

image3

Figure 3: Artist impression of entrance into black box

image4

Figure 4: Artist impression of introduction of colour slits – Pause 1

Pause 1:

Upon reaching the end of the darkly lit ramp, the observer turns to peek through the silts in the wall of the box and is awarded with first glimpses of the coloured wall element or context, creating an expectation of what is to come.

image5

Figure 5: Artist impression of obscured view of context – Pause 2

Pause 2:

When proceeding further, the observer steps over the first slanted threshold and enters an even darker space, triangular in form with a floor slanting sideways and sloping ceiling, all black, further confusing the observer’s sense of space; a series of evenly-spaced light vertical slats in the adjacent space is visible, again with slivers of light projecting across the floor, inviting the observer to proceed along with her exploration.

image7

Figure 6: Artist impression of segmented view of context – Pause 3

Pause 3:

Stepping over the second slanted threshold, another triangular space is entered, again with a black sloping floor and ceiling: the deeper the space is penetrated, the more the coloured context wall behind the angled slats becomes exposed to the viewer; when positioned in the furthest corner of the triangle, the viewer sees a large rectangular panel of the part of the context punctuated by narrow vertical slats with progressively widening openings: she is now able to construct a more complete image of the context, albeit still as a composite made up of separate segments. Light from the adjacent space and the downward sloping floor entice the observer to continue along the journey.

image8

Figure 7: Illuminated ceiling – Pause 4

Pause 4:

The observer steps over the next threshold – now level – into a third triangular space with a level floor where abundant light floods the space from above: looking up reveals a multi-layered triangular ceiling symbolising creative inspiration.

image 6

Figure 8: Unobscured view of context – Pause 5

Pause 5:

Stepping over the next threshold, the last space opens up completely and exposes an unobstructed view of the context landscape: the observer now finds herself in a well-lit, open space and, while progressing down the exit ramp, experiences the context as a whole for the first time and begins to recognise familiar elements within the landscape.

image9

Figure 9: Artist impression of exit from the black box

image10 image11 image12

Figure 10: Computer renderings of installation